Over ons

Bouwen aan Senegal is het verhaal van een onvergetelijke en altijddurende reis, en van een onvoorwaardelijke liefde voor een land en haar inwoners. Een reis die een viertal geëngageerde koppen samenbracht, en hen aan het werk zette voor een hoopvolle toekomst van de jeugd in Nianing, een dorpje in op een kleine honderd kilometer van Dakar. Het toeval wilde dat daar ook een Belg bij zat, waardoor ook jij dit verhaal nu aan het lezen bent.

 

Die Belg, dat ben ik dus. Ik ben Danny, architect in het gewone leven, en woonachtig te Tienen, maar dat doet er verder niet toe. De afgelopen jaren reisde ik geregeld naar de regio Mbour in Senegal, en probeerde ik op verschillende manieren een aantal heel concrete skills te delen met de lokale jeugd. Na verloop van tijd was ik niet meer die Belg die eens op bezoek komt, maar bouwde ik er een vriendengroep op. Ik ontmoette er een aantal gelijkgezinde locals die vonden dat we verder moesten gaan dan het begeleiden van een kleine groep jongeren gedurende een aantal weken per jaar.


Onderwijs in Nianing, Senegal

Het onderwijs in Senegal staat immers voor grote uitdagingen. Scholen die niet door privé initiatieven aangestuurd worden, kampen vaak met overvolle klassen en beperkte lesmaterialen. In de scholen die gefinancierd worden door de overheid, loopt die laatste geregeld achter met het betalen van de lonen van de leerkrachten, waardoor er daar heel vaak gestaakt wordt, en veel tijd verloren gaat. De jongeren hebben echt nood aan een alternatief, kwalitatief onderwijs.


Meet the team

Vandaag bestaat het team achter Bouwen aan Senegal uit Mr. Diouf, Pape Diop en diens vrouw NAAM, en mezelf. De eerste is leraar aardrijkskunde met een hart voor zijn leerlingen en voor zijn land, de tweede is zoon van een aannemer en is enorm bezig met sociale projecten in de regio. Hij richtte er onder andere een basketbalschool op voor jongeren, die ontzettend succesvol is. NAAM is lerares wiskunde en het toonbeeld van motivatie en engagement naar de toekomstige generaties van Nianing toe. Samen willen we het onderwijs in de regio op verschillende manieren versterken, en zoveel mogelijk mensen stimuleren om mee bij te dragen aan de educatieve missie;


Off we go!

Begin 2020 van de gemeente Nianing te horen dat we onze ambitieuze plannen mogen waarmaken: we kregen van de gemeente een grond, waar we de komende jaren oa. bouwen aan de school van de toekomst. Daar gaan we dus voor! Onze basisfilosofie: een gedegen basis voor onderwijs bieden, met goede leerkrachten, kleine klassen, voldoende didactisch materiaal, en ruimte voor bijkomende vorming op basis van individuele interesses.

 

Het infrastructuurproject is daarbij slechts het beginpunt. Goede klaslokalen en werkplekken vormen dan wel de basis, het echte werk zit hem in het vertalen van onze opleidingsvisie. Dat doen we via drie concrete deelprojecten.

Help jongeren hun wereld vorm te geven